Costa Brava Què fer

Vinyes verdes vora el... caiac? Enocaiac amb Pau Calero

"Vinyes verdes sobre el mar, ara que el vent no remuga..." escrivia Josep M. de Sagarra, vista la segona part, clarament lluny de l'Empordà.

Anys després, el 1977, Lluís Llach la musicaria. Ens varen caldre més de 50 anys per convertir la poesia en himne.

I van haver-ne de passar 40 més perquè en Pau Calero ens ensenyés aquestes vinyes des d'un caiac.


Al nostre article sobre el millor del caiac a la Costa Brava ja us avançàvem que en Pau i el seu equip de SK Kayak no han tingut la sort de plantar-se al bell mig d'un Parc Natural. Però han apostat per les persones i la innovació. I així és com s'aconsegueix oferir una de les activitats més interessants de la Costa Brava.

Però comencem pel principi. "En Pau això", "en Pau allò"... i vosaltres em demanareu "i qui coi és en Pau?".

Ara m'hi posava.

Enocaiac amb Pau Calero
Aquí el teniu, en Pau Calero tastant un magnífic vi en una de les sortides de SK Kayak

Una infància amb màscara, tub i aletes caçant pops a El Port de la Selva ja vaticinava tota una vida vora el mar.

Havent passat per la universitat per estudiar Turisme i amb un postgrau en Guiatge Turístic, torna a El Port de la Selva a treballar com a guia... però l'empresa que el contracta tanca poc després.

Així, amb 24 anys, una passió pel caiac, per descobrir i per fer descobrir, va néixer SK Kayak... com a escola de piragüisme.

En Pau està format amb Federació Catalana de Piragüisme, l'espanyola (RFEP), l'anglesa (BCU) i l'alemanya (DKV); el camí natural era ensenyar el caiac de mar d'una manera molt especialitzada i segura. Però l'esperit curiós i social demanava més.

En Pau sabia que el caiac era una eina que li permetia expressar cultura i natura de manera sostenible i en contacte amb el mar. També sabia que escoltant la gent s'entén i, sobretot, aprèn.

I així és com en Pau Calero i SK Kayak es varen convertir en el paraigües d'idees i experiències ecoturístiques que coneixem avui. Així vàrem començar a tastar vins vora un caiac.


Calçat que puguem mullar, un banyador i ganes de descobrir el territori. La resta ho posa en Pau. Uns minuts de tècnica bàsica de paleig són tots els requeriments per poder fer la sortida. I els fem abans d'arrencar, és clar.

Descobrirem que el què ara és un restaurant emblemàtic, abans eren les drassanes -l'astillero pels menys versats en vocabulari naval- i que aquelles cases eren vinyes verdes vora el mar.

Recorrem la costa de Llançà cap al nord i poc després d'aquella línia imaginària que ens indica que ja hem arribat a Colera, trobem la badia de Garbet. Les vistes al mar d'un dels vins més exclusius de la D.O. Empordà: el Finca Garbet de Castell de Perelada.

Més enllà, on la serra de l'Albera coneix el Mediterrani, una Senyera.

La Senyera que ens avisa que hem arribat a Coma Fredosa. Hem arribat a casa dels Hugas de Batlle.

Senyera
La Senyera que presideix la Garnatxa negra i el Cabernet Sauvignon de Coma Fredosa

Però desfem camí. Tornem cap a Llançà i tornem a vorejar Cap Ras i l'espectacular platja de Bramant. I ens aturem a Canyelles. Perquè l'Edu Hugas, propietari del celler Hugas de Batlle, ens espera per fer-nos descobrir els seus vins.

Els vins que acabem de veure on neixen. Vins que, com nosaltres, han nascut i viscut tocats pel mar i la tramuntana.

Posem, la nostra història i el paisatge a una copa. Amb un producte local i de la mà d'un productor local. I gaudim.


Però la proposta d'enoturisme i caiac que ens porta l'equip de SK Kayak no acaba aquí.

Els més sibarites teniu l'oportunitat de fer l'activitat amb els vins ecològics i biodinàmics de l'Associació Ceps de Cap de Creus. Junts, Mas Estela, el Celler Martín Faixó i el Celler Espelt, posen en valor els vins nascuts a finques del Parc Natural del Cap de Creus. I són tots espectaculars.

Com també ho és palejar per les aigües del riu Fluvià i endinsar-se al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Allà, sortint des de la seva base de Sant Pere Pescador, SK Kayak ens ofereix una activitat d'enocaiac de riu amb els vins de Mas Vida. A la Reserva Integral de l'Illa de Caramany -indret màgic per fer una sortida d’ornitocaiac, per cert- i al Bosc de la Ribera podeu descobrir un altre dels Parcs Naturals de la Costa Brava. Tast de vins, d'olis i pomes de l'Empordà inclòs.

Vinyes verdes vora el mar
"Vinyes verdes sobre el mar, ara que el vent no remuga..."

Nosaltres ja tenim les Crocs i el banyador preparats per tornar-hi.

Si vosaltres us heu decidit a descobrir la Costa Brava d'una manera diferent -amb mar, caiac, paisatge i, el més important, vi- de la mà d'experts locals, ho teniu ben fàcil.

Contacteu amb en Pau i dieu-li quan us va bé enamorar-vos de la nostra costa i les nostres vinyes des dels seus caiacs. Dieu-li també que heu llegit sobre ell a Bravíssima, que em deurà un sopar. I qui no voldria anar a sopar amb en Pau.

Ah! I no us empleneu gaire la copa, que si bufeu us trauran el carnet de caiac!